Skip to content

Prentenboek van het Jaar 2022

‘Maar eerst ving ik een monster’ is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Het boek dat is geschreven door Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Kees de Boer, staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari 2022. Er verschijnt dan een speciale mini-editie van het boek.

Het leuke van het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ is dat het gaat over misschien wel het bekendste ritueel van de dag: voorlezen. ‘Ik hoop dat kinderen veel plezier zullen beleven aan het boek’, zegt auteur Tjibbe Veldkamp. ‘En ook hoop ik dat de voorlezers zullen moeten glimlachen en misschien even stilstaan bij de geheimzinnige kracht van verhalen!’

‘Ode aan het voorlezen’

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft Maar eerst ving ik een monster gekozen als Prentenboek van het Jaar. Zij zeggen daarover: ‘Dit prentenboek is een ode aan het voorlezen. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’